Az alacsony fehérvérsejt számnak több, különböző oka lehet és jelezheti a meggyengült immunrendszert. Leggyakoribb okai: stressz, egészségtelen étrend és életmód, tápanyaghiány, orvosi kezelés, sebészeti beavatkozás, stb. Ha csökken a fehérvérsejtek száma és az immunrendszer meggyengül, a szervezet természetes ellenálló képessége lecsökken a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

Az immunsejteknek csak elenyészően kis része található meg a keringő vérben,  a többi a lépben, májban, nyirokcsomókban, csontvelőben, bőrben található. Csak a limfociták (egy speciális immunsejt család) becsült létszáma kb. 500 milliárd sejt, ha pedig a többi immunsejtet is hozzá számoljuk (fehérvérsejtek, nagy falósejtek, dendritikus sejtek,  stb.) akkor helyesebb, ha kg-ban fejezzük ki a mennyiségüket. Kb. másfél kg sejtről van szó. Együtt nagyobb szervrendszert alkotnak, mint pl. a máj.

Ezért az immunrendszer működtetése a szervezet számára igen sok energiát igénylő folyamat, és itt nem csak a kalóriára gondolok, hanem az összes vitaminra, ásványi anyagra, sóra, napfényre, tiszta vízre.     vvt.jpg

Milyen természetes módszerekkel kerülhetjük el immunrendszerünk meggyengülését és tarthatjuk fenn az ideális fehérvérsejt számot?

-    kerüljük az édes ételeket, használjunk minél kevesebb cukrot
-    iktassuk ki étrendünkből az egészségtelen zsírokat
-    ha túlsúlyos vagy elhízott, fogyjon le néhány kilót
-    fogyasszon minél több tiszta vizet napközben
-    mozogjon rendszeresen
-    kerülje a stresszes helyzeteket, próbáljon meg minél többet lazítani
-    ne dohányozzon, kerülje az alkohol fogyasztását

Az alkohol az immunrendszer működését gyorsan és sajnos sokszor már nem megfordítható módon képes blokkolni. Az alkoholistákban a tüdőgyulladások gyakorisága sokszorosa a nem ivókhoz képest, és nehezen is gyógyulnak meg belőle, a halálozásuk is sokkal magasabb.

Milyen ételek és természetes összetevők segítik elő az immunrendszer megfelelő működését?

-    sárga, narancssárga zöldségek, pl. répa
-    sötétzöld, leveles zöldségek
-    béta-karotinban gazdag ételek
-    antioxidánsok
-    A-vitaminban gazdag ételek
-    zöld tea, gyümölcsteák
-    szibériai ginzeng
-    szelén, cink,  vas, réz, szilícium, jód, kalcium
-    C-vitamin, citrus és más típusú flavonoidok

-    astragalus gyökér
-    gyógygombák
-    béta-glükánok
-    kolosztrum
-    D3-vitamin
-    egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (olíva olaj, szezám olaj, omega 3 halolajok)
-    rövid szénláncú zsírsavak, pl. kókuszolaj, telített, de a rövid szénlánc révén mégis nagyon egészséges

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!