Az immunrendszer minden más szervrendszerünktől alapvető eltérést mutat, mert nincs benne központi vezérlő rendszer, mint pl. az agy, vagy a szív. Működése kizárólag a sejtek, a szövetek és a szervek kölcsönös egymásra hatásán alapul.

Értelemszerűen az egysejtűeknek immunrendszerük nincsen, ami nem azt jelenti, hogy az egysejtűek nem tudnak védekezni a rájuk támadó vírussal vagy másik egysejtűvel szemben.

Ha ebben a folyamatban zavar támad, akkor kóros immunválaszról beszélünk. Hogyan lehet a legegyszerűbben egy ilyen rendszert vizsgálni? Elveszünk valamit a szervezettől, amit fontosnak gondolunk és megfigyeljük, hogy ennek hiánya milyen következményekkel jár.

Ennek alapján hamar nyilvánvalóvá vált, hogy pl. a C-vitamin vagy a D-vitamin hiánya az immunrendszer működését, hatékonyságát mélyrehatóan befolyásolja. Azt is megfigyelték, hogy az immunglobulinok mennyiségi és minőségi eltérései is kóros immunműködéshez vezetnek.

Vannak olyan anyagok (immunmodulánsok), amik képesek az immunrendszert károsító anyagok hatását csökkenteni, bizonyos esetben kivédeni. Ilyenek pl. a gyógygombák által termelt vegyületek, a bokrosgomba (Maitake gomba) egyik fő hatóanyagai a béta glükánok is. A központi vezérlő rendszer hiánya miatt az immunrendszer működését nehéz tanulmányozni, csak a közvetlen megfigyelésre támaszkodhatunk. Minden olyan magyarázat, ami a dolgok működéséhez nem szükséges, fölösleges, és ennél fogva elvetendő. Ezen a módon derült fény a C-vitamin, a D-vitamin, a béta glükánok, vagy az immunglobulinok (Colostrum) jótékony hatására is.

Ezért érthető talán, hogy az immunerősítés fogalma nem megfelelő, helyesebb, ha immunmoduláns (az immunrendszer működését helyes irányba befolyásoló) hatásról beszélünk és az ilyen hatású anyagokat immunmodulánsoknak nevezzük.

C-VITAMIN

{$up_uri}cvit.jpg



D-VITAMIN

{$up_uri}dvit.jpg



BÉTA-GLÜKÁN

{$up_uri}betagluk.jpg



COLOSTRUM

{$up_uri}col.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!