Több korábbi tanulmányomban is írtam már a D-vitaminról, mivel a D-vitamin újonnan felismert funkciói, tulajdonságai igen reményteljes lehetőségekkel kecsegtetnek (rákbetegségekben, immunrendszer erősítésében, stb.). Maga a kalciferol egy gyűjtőnév, több eltérő kémiai szerkezetű vegyületre utal. A D1-vitamin kalciferolt és lumiszterint tartalmaz, az erősebb hatású kalciferol a D2-vitamin, míg a kutatások során felfedeztek egy másik anyagot, a 7-dehidrokoleszterint, amely napsugárzás (ultraibolya sugárzás) hatására a bőrben D3-vitaminná alakul át.

A D-vitamin mennyiségét a benne lévő kolekalciferol mennyisége alapján határozzák meg. 10 mikrogramm kolekalciferol 400 NE (nemzetközi egység) D-vitaminnak felel meg. A mai napig nem tisztázott, hogy mennyit kell, illetve érdemes D-vitaminból bevinni szervezetünkbe, az egyes ajánlások igen nagy szórást mutatnak (400-tól 60 000 NE). Abban azonban igen egyértelmű egyetértés alakult ki, hogy a napi szükséges minimum bevitel kb. 400 NE, az ideális 1000-2000 NE/nap lehet. A D-vitamint túladagolni igen nehéz, a jelenlegi ismereteink szerint csak akkor okozhat problémát, ha tartósan, naponta több tízezer egységet viszünk be belőle szervezetünkbe.

Nagyon fontos, hogy bizonyos gyógyszerekkel interakcióba léphet, ezáltal csökkenhet a hatása. Bizonyos görcs gátlók vagy máj gyógyszerek fokozzák a D-vitamin lebomlását és ezzel rontják a hatását.

A D-vitamin első jótékony tulajdonságát a csukamáj kapcsán állapították meg, amikor rájöttek, hogy képes gyógyítani az ún. angolkórt. Később rájöttek, hogy a napsugárral besugárzott étel is képes erre. Az angolkór vagy rachitis a XX. században fordult elő igen gyakran, főleg Angliában. Észrevették, hogy a csecsemőknél különböző csont degenerációk léptek fel, pl. görbe lábak, görbe karok, puha koponyacsont. Ezen súlyos kór kialakulásának elsődleges oka az volt, hogy a csecsemők nem kaptak elégséges napfényt. Az angolkór elsődleges oka tehát a D-vitamin hiányából fakad, ami egyrészt származhat abból, hogy a gyermek nem eszik megfelelő mennyiségű D-vitaminban gazdag ételt, vagy nem éri napfény, illetve okozhatja olyan felszívódási betegség is, mely gátolja a D-vitamin felszívódását a bélrendszerből. Mivel a D-vitamin aktív formájához (D3 vitamin) a máj és a vesék is szükségesek, ezáltal a két szerv betegsége is okozhat D-vitamin hiányt.

Ha a szervezetben D-vitamin hiány alakul ki a növekedés szakaszában, akkor kalcium és foszfor hiány jelentkezhet. A csontok növekedése során ezek a fontos ásványi anyagok nem tudnak beépülni, így gyengék és puhák lesznek, terhelés hatására pedig elgörbülnek vagy eltörnek.

A D-vitamin hiány azonban nem csak a gyerekeket veszélyezteti, hanem a felnőtteket is, náluk csontritkulás, csontlágyulás, a fogak gyors romlása, illetve izomgörcsök alakulhatnak ki.

A megelőzés rendkívül egyszerű: nyáron a Nap biztosítja számunkra a megfelelő mennyiségű D-vitamint. Már napi 15 perc napozással szert tehetünk a szükséges D-vitaminra. A többi hónapokban, amikor nem ér minket elég napfény, olyan modern étrend-kiegészítőkkel tudjuk biztosítani szervezetünk szükséges D-vitamin mennyiségét, mely már a kész D3-vitamint tartalmazza.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/djpg.jpg



Ultra D-vitamin - Ultra D-vitamin
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!